Kategorier

Glenfiddich 40 År

Nyhedsbrev

 

 

  

Abv

Alkohol By Volumen. Er alkohol   styrken af en whisky målt i procent

Age

Alder. Er oftest opgivet på whiskyens label og denne   alder skal angive den yngste whisky der måtte forekomme i flasken .(Hvis   vatted eller blended) Ved lov skal en Scotch eller Irish whisky  være minimum 3 år gammel. Da Alderen   refererer til den yngste whisky - og hvis det er en single pure malt vil   alderen refererer til de antal år whiskyen har lageret på fad. En whisky   lagerer ikke når den kommer på flaske og alderen øges derfor ikke i flasken.

Aging

Whisky får sin individuelle   karakter ved at lagre og modnes i fadet. når den først er tappet standser  processen.

Alcohol

Alkohol

Angels Share

 Angel's Share. Er den del af whiskyen som  `fordamper` fra fadet når det lageres.  

gennemsnittet er ca. 2% af fadets   indhold om året, hvor det meste er alkohol.

Aqua vitae

Vand ?, brændevin, akvavit. Livets   Vand, Water of Life.

Arouse

Oprinde, præg, komme af.

Ball of Malt

Et   specielt Irsk udtryk for et glas whisky.

Barley

Byg   Kornsort som er bragt til spiring for at kunne producerer malt, råmaterialet   som malt whisky kommer fra.

Barrel

Tønde,   tromle, cylinder, valse.

Batch

Sending,   parti, portion, produktionsserie.

Beading

En rå   metode til at finde og fortælle alkohol styrken for en whisky. Ryster man en   flaske vil der forme sig bobler og små kugler/perler. Jo større de er og jo   længere de holder jo større er alkohol procenten af spiritussen.

Beer

Maltafkog   : Wort) eller mæsk : Mash) der har fået tilføjet gær og som enten er delvis   eller fuldt ud gæret.

Belt

Bælte   (Område.)

Blend  

Blande,   blandes, blanding.

Body

Krop,   fylde.

Bottle

Flaske.

Brances

Gren,   afdeling, branche.

Brand

Mærke.   (Som Glenfiddich eller Balvenie)

Blending

Sammenblanding   af ren whisky : Pure malt, single malt, bourbon eller rye og grain whisky. I   Canada er der i blendings processen tilladt at tilføje 9,09% ikke Canadian  whisky. Resultatet af sammenblandingen er   en blended whisky.

Bond

Frilager.   Et Varehus hvori whisky lagre eller opbevares inden afgiften betales.

Bourbon

Whisky der   normalt produceres i USA  minimum 51%   majs.

Caramel

Karamel. Som   bruges til at farve i nogle whisky. Nogle producenter benytter karamel for at   sikre at alle årgange m.v. får samme farve, da fade og kornet kan afgive   forskellig farve alt efter sæsson , temperaturer og andre ydre påvirkninger.

Carring

Afbrænding   af indersiden af tønde. Kontakten af flammen på egen åbner spalter og revner   hvori væsken kan optage smag og sukkerstoffer som vil give aroma, smag og   farve af den modnende sprit.

Cask

Fad,   tønde, fustage. Tønde kendes også som tun eller barrel

Cheers

Skål eller   på Gælisk 'Slainte'

Chill Filtration

Filtration   og fjernelse af fragmenter ved at afkøle whiskyen. Dette er normalt en ren   kosmetisk sikkerhedsforanstaltning som bruges for at forhindre chikanere /   klager hvis en flaske opbevares i kolde temperaturer. Jo mere kulde under   filtrering, jo flere fragmenter vil der blive fjernet.

Congeners

Chemical   sammensætning som findes inden i whisky og formes under gæringen, destillationen   og modningen som udgør egenskaber som har direkte forbindelse til smag og   duft af spiritus. Nogle af de mere delikate partiklers kan forsvinde under   chill filtration.

Connoisseur

Kender,   kunstkender.

Cork

Kork eller   prop. Efter sigende skulle det ikke have betydning om en flaske har kork,   plastik, glas eller skruelåg. Men for at sige det mildt mener vi at det er   mere "cool" med kork prop - Det signalerer en hvis form for   kvalitet.

Corn

I Amerika   = Majs, I Skotland = Havre, I England = Hvede.

Couch

En anden   tank hvori byg : barley) placeres efter at den har være lagt i blød ! og hvor   den tører and dries tilfredstillede/nok inden det spredes ud på gulvet. :   L1ulve bruges dog sjældent i vore dage.)

Crispness

Skarphed,   livlig, klar.

Decanter

Karaffel.  Som Royal Salute og Bells leveres i.

Diminish

Forminske.

Distillation

Destillation   er den  proces hvor man trækker   alkoholen ud af en flydende substans ved at udsætte det for varme. Da alkohol   fordamper hurtigere end vand kan det opsamles ved kondensering.

Dismalted

Lukket ,   nedlagt eller lignende. Benyttes ofte om destillerier som lukkes midlertidigt   eller grundet overproduktion.

Doubler

Et pot   still som benyttes ved anden destillering for at øge alkohol styrken.

Draff

Det   skotske ord for brugt korn efter at det har fået udtømt alt sukker lige som   under en gæringsproces. Benyttes som næringsstof / foder til kreaturer.

Dram

Lille glas   whisky.

Dry

Tør,   tørhed, tørre.

Dryasdust

Knastør.   Tør som støv

Enzymes

Enzymer.

Feints

Den   ubrugte sidste del af en destillation som mest er vand. Også kendt som Tails   / Hale.

Ferment

Gæring

Fermentation

En langsom   opløsning/nedbrydning af organisk substans som normalt fremkaldt af enzymer.

Fermenters

Beholder/Kar   lavet af enten metal eller træ som bruges til af få mæsk til at blive til øl.  

Femail

Kvinde. Bruges   af nogle "dame whisky"

Fillings

Tønder med   spiritus frisk fra destillations apparatet og det bliver her modnet til   whisky.

Finish

Eftersmag,   Endelse, slutning.

Flavour

Aroma,   velsmag, smag, smagsstof, duft.

Foreshots

Det   allerførste som kommer ud af destillations apparatet under den anden   destillation.

Floor Malting

Normalt en   bygning inden i destilleriet hvori det er praksis at maltningen udføres ved   håndkraft. Ganske få destillerier har det idag.

Gauger

Spiritusskat.   Det gamle navn givet til tolderen hvis arbejde var at nedbringe ulovlig   destillation og smugling.

Germinate

Spire,   skyde.

Gingery

Ingefær,   krydret, rødbrun, sprælsk, hidsig, irritabel.

Grain

Korn,   frøkorn, kerne. Også omtalt som mask

Grain Whisky

Et whisky destilleri   som ved en metode fremstiller en høj alkohol styrke fra enten hvede eller   majs og brugt til blend sammen med en ublandet whisky.

Green Malt

Byg som   har påbegyndt spiring men som ikke er blevet tørret med varm luft i en   tørreovn eller i en tromle. Green Malt bliver nogle gange benyttet til at   lave grain whisky.

Grist

Korn som   skal males.

Heads

Heads er   det første som kommer ud af destillationsapparatet  og er uønsket destillat som indeholder   sammensætninger mere flygtig end alkohol.

Heart

Hjerte -   Mellem Heads og Tails. Det destilleriet stræber efter og den del af destilleringen   som egner sig bedst til whisky.

Herb

Plante,   urt, kryderurt, lægeplante.

High Wine

Alkohol   produkt fra den første destillation som er klar til at blive pumpet ind i det   andet still til re destillering.

Highland

Et område   i det nordlige Skotland.

Hollow

Hulning,   hul, Grube, hule.

Independent

Uafhængig.   Uafhængig aftapper.

Infuse

Hælde,   gennemvæde, lave udtræk af.

Irish Whiskey

Whisky som   oprindeligt kommer fra Irland. Før en Whisky må kalde sig for Irsk Whisky   skal den have lageret i Irland i mindst 3 år.

Jigger

Navn for   et ulovligt .

Jug

Kande

Kieve

Den Irske udtryk   for mash tub men er sjældent hørt.

Kiln

Rum til tørring   af det maltede Byg.

Leaching

Vaskning,   fugtning, filtrering, udvaskning eller udludning. En af de mest almindelige   udtryk anvendt ved filtrations processen benyttet i Tennessee whisky.

Liquor

Spirituøs   drik, spiritus, brændevin.

Lommond Still

Lommond   (Loch Lommond) Lommond still er en type pot still kvardratisk / firkantet i   form - designet til at producerer en tungere og mere olieret spiritus.   Navngivet efter Lomond Destilleriet som var det første til at benytte denne   form.

Low wines

Produktet   fra den første destillation i wash still.

Maize

Majs   benyttes ofte i Amerikansk whisky / bourbon.

Malt

Byg der er   bleven til sukker.

Malt-house

Malteri

Malting

Maltning,   er en proces hvor man malter korn.

Malster

Maltgøre.

Mash

En sød gul   / brun væske som indeholder sukker udtrukket fra de knuste korn som er   afkølet før det passerer ind til gæring.

Mash Tub

"Mæskeka".   Et stor metal kar hvori malet korn (mel) er lagt ned i varmt vand for at   opløse alle stive korn dele som forberedelse før gæringen. Mash Tub er på   Skotsk også kendt som Mash Tun/ Mæskefad.

Mash Tun

Det er en   stor rund tank, normalt af træ, kobber, støbejernm eller rustfri stål hvori   den knust malt er bliver mast med varmt vand og opløses.

Mature

Modne. Whisky   lagrer og modner kun i tønderne efter at en whisky er tappet på flasker   ophører processen.

Millinnium

Årtusinde.

Mist

Tåge /   Tågedis.

Moor

(Lyng)hede,   grænseland.

Nose

Næse,   duft, i whisky termer også en whisky aroma..

Noser

En fra   destilleriet som dufter til whiskyen.

Nosing

Whisky   vurderes ved at dufte til dens aromaer.

Organic Whisky

Byg  som gror i jord fri for uorganisk gødning.

Ounce

18,35 gram

Pagoda

Skorsten

Palate

Gane,   smag.

Peat

Tørv.

Peated Malt

Malt   whisky som viser en stærk røget duft og smag kendetegnes særligt fra spiritus   som laves af byg  tøret med tørv.

Peaty

Tørverig, tørvagtig

Pot

Potte,   krukke.

Pot still

En   klassisk stil for dobbelt destilleret malt whisky. Indehold normalt lavet af   kobber eller sommetider rustfri stå lavet til formålet at destillerer.

Pure

Ren. Pure   malt er ren malt..

Proof

Er et mål   for hvor meget alkohol, der er i indholdet. Begrebet blev oprindeligt   brugt i Det Forenede Kongerige   og blev defineret som 7/4   gange alkohol efter   volumen (ABV). UK anvender nu   ABV standard i stedet for alkohol bevis. I   USA er alkoholiske bevis defineret som to   gange procentsatsen for ABV.

Quaich

Kommer fra   det gæliske ord "cuach" en drikke skål/bowle/tarin. Stammer   fra det   gæliske ord "cuach"   en drikke skål. En gammel to-håndteres Celtic drikke fartøj,   der nu er synonymt med whisky.

Rare

"Lille   mængde"  Indikering af at det ikke   produceres i samme kvantitet eller måske fordi det kommer fra et  nedlagt eller lukket destilleri.

Refill

Referere   normalt til tønder som allerede har været brugt en gang før til whisky og som   taget i brug igen.

Rummager

Findes kun   i kul opvarmede pot stills, en mekanisk enhed bestående af arme i bunden af   et still for at undgå fragmenter der brænder fast til bunden og brænd i den   direkte varme.

Run

Er den   farveløse spiritus af varierende styrke og renhed som passerer fra stillet   igennem spirit safe via kondensation apparatet.

Rye

Rug.   (destilleret af rug)

Saladin Box

Beholder,   hvori byg spirer medens den bliver vendt af mekaniske.

Silent season

Årlig   sommertid midlertidig periode i destilleriet når produktionen blev   suspenderet på grund af mangel på vand.

Slainte

Skål på   Gælisk / skotsk. I Skotland har de endvidere en retur skål Slainte Mhor   (sleinte Vhor)

Smoked

Røget.

Soil

Jord,   jordbund, tilsøle, svine til, snavse til.

Sooty

Sodet.

Sour

Sur,   syrlig.

Sour   Mash

Process   der typisk benyttes ved fremstilling af feks Tennessee whiskey.

Spice

Kryderi,   smag, anstrøg, krydre.

Spicy

Krydret,   aromatisk, pikant, vovet.

Spirit Still

Et Spirit   Still er det andet still  eller det tredje   - når en whisky bliver triple  destilleret.

Spring

Kilde   Springwater = Kildevand.

Sprout

Spire,   skud

Still

Destillere,   destillationsapparat.

Steep

Tank hvori   byg  bliver lagt i blød i koldt vand   for at påbegynde spiringsprocessen og derefter maltes.

Swan   neck

Svanehals.   er den øverste del af destillations apparatet hvor kedlens øverste del buer   og føres videre ud til afkøling.

Sweet

Sød

Tails

Hale. Det   sidste der kommer ud af et still, svag alkohol styrke.

Taste

Smag.

Thin Stilage

Den   Alkohol frie væske som er tilbage når grums er fjernet fra tønden.

Thumber

En type af   doubler indeholder vand som fordamper fra beer still passerer igennem og   forårsager en støjende effekt.

Tube

 Rør

Tun

Tønde normalt   i et størrer format end barrel & cask

Turret

Lille tårn.

UDV

United   Distillers & Vintners

Uisge beatha Usquebaugh

Livets   vand.

V.O. (aka   Very Old)

Meget   gammel.

Vat

Stort kar,   bryggekar, beholder.

Vatting

Blanding   af malt whisky fra et destilleri eller forskellige destillerier. Ligeledes   som grain whisky. En   puremalt som f.eks. Glenfiddich lægges typisk til vatting. En proces mellem   at whiskyen har ligget på tønder og inden den tappes på flasker.

Vatted malt

En   blanding af malt whisky  fra to   eller  flere  destillerier.

Vassel

Kar, beholder.

Vintage

Årgang

Warehouse

Lager  hvor whisky én ligger  på fade / Tønder  (mørkt & fugtigt)

Wash

Wort efter det   er gæret i washbacken. Normalt en væske som indeholder 7-8% alcohol som bliver sendt til wash still til den første destillering.

Wash Still

Gør det   samme job som det uafbrudte beer still. Det er det første pot still som   bruges i destillations proceduren, producerer high wines som skal re destilleres i sprit   stillet.

Water

Vand som   er en meget vigtig ingrediens i whisky processen. Udtrykket bruges også om   det man gør med kornet for at få det til at spire. Kornet lægges i vand nogle   timer og bringes til spiring.

Wheat

Hvede   (Kornart)

Wort

Urt,   maltafkog også forstået som den væske som bliver trukket ud af mash tun. En væske som indeholder den   gæringsdygtig sukker som stammer fra malten i opløsningen.

X Waters

 Gammelt  udtryk for destilleret spiritus i Irland.

Yeast

Gær