Kategorier
Abv |
Alkohol By Volumen. Er alkohol styrken af en whisky målt i procent |
Age |
Alder. Er oftest opgivet på whiskyens label og denne alder skal angive den yngste whisky der måtte forekomme i flasken .(Hvis vatted eller blended) Ved lov skal en Scotch eller Irish whisky være minimum 3 år gammel. Da Alderen refererer til den yngste whisky - og hvis det er en single pure malt vil alderen refererer til de antal år whiskyen har lageret på fad. En whisky lagerer ikke når den kommer på flaske og alderen øges derfor ikke i flasken. |
Aging |
Whisky får sin individuelle karakter ved at lagre og modnes i fadet. når den først er tappet standser processen. |
Alcohol |
Alkohol |
Angels Share |
Angel's Share. Er den del af whiskyen som `fordamper` fra fadet når det lageres. gennemsnittet er ca. 2% af fadets indhold om året, hvor det meste er alkohol. |
Aqua vitae |
Vand ?, brændevin, akvavit. Livets Vand, Water of Life. |
Arouse |
Oprinde, præg, komme af. |
Ball of Malt |
Et specielt Irsk udtryk for et glas whisky. |
Barley |
Byg Kornsort som er bragt til spiring for at kunne producerer malt, råmaterialet som malt whisky kommer fra. |
Barrel |
Tønde, tromle, cylinder, valse. |
Batch |
Sending, parti, portion, produktionsserie. |
Beading |
En rå metode til at finde og fortælle alkohol styrken for en whisky. Ryster man en flaske vil der forme sig bobler og små kugler/perler. Jo større de er og jo længere de holder jo større er alkohol procenten af spiritussen. |
Beer |
Maltafkog : Wort) eller mæsk : Mash) der har fået tilføjet gær og som enten er delvis eller fuldt ud gæret. |
Belt |
Bælte (Område.) |
Blend |
Blande, blandes, blanding. |
Body |
Krop, fylde. |
Bottle |
Flaske. |
Brances |
Gren, afdeling, branche. |
Brand |
Mærke. (Som Glenfiddich eller Balvenie) |
Blending |
Sammenblanding af ren whisky : Pure malt, single malt, bourbon eller rye og grain whisky. I Canada er der i blendings processen tilladt at tilføje 9,09% ikke Canadian whisky. Resultatet af sammenblandingen er en blended whisky. |
Bond |
Frilager. Et Varehus hvori whisky lagre eller opbevares inden afgiften betales. |
Bourbon |
Whisky der normalt produceres i USA minimum 51% majs. |
Caramel |
Karamel. Som bruges til at farve i nogle whisky. Nogle producenter benytter karamel for at sikre at alle årgange m.v. får samme farve, da fade og kornet kan afgive forskellig farve alt efter sæsson , temperaturer og andre ydre påvirkninger. |
Carring |
Afbrænding af indersiden af tønde. Kontakten af flammen på egen åbner spalter og revner hvori væsken kan optage smag og sukkerstoffer som vil give aroma, smag og farve af den modnende sprit. |
Cask |
Fad, tønde, fustage. Tønde kendes også som tun eller barrel |
Cheers |
Skål eller på Gælisk 'Slainte' |
Chill Filtration |
Filtration og fjernelse af fragmenter ved at afkøle whiskyen. Dette er normalt en ren kosmetisk sikkerhedsforanstaltning som bruges for at forhindre chikanere / klager hvis en flaske opbevares i kolde temperaturer. Jo mere kulde under filtrering, jo flere fragmenter vil der blive fjernet. |
Congeners |
Chemical sammensætning som findes inden i whisky og formes under gæringen, destillationen og modningen som udgør egenskaber som har direkte forbindelse til smag og duft af spiritus. Nogle af de mere delikate partiklers kan forsvinde under chill filtration. |
Connoisseur |
Kender, kunstkender. |
Cork |
Kork eller prop. Efter sigende skulle det ikke have betydning om en flaske har kork, plastik, glas eller skruelåg. Men for at sige det mildt mener vi at det er mere "cool" med kork prop - Det signalerer en hvis form for kvalitet. |
Corn |
I Amerika = Majs, I Skotland = Havre, I England = Hvede. |
Couch |
En anden tank hvori byg : barley) placeres efter at den har være lagt i blød ! og hvor den tører and dries tilfredstillede/nok inden det spredes ud på gulvet. : L1ulve bruges dog sjældent i vore dage.) |
Crispness |
Skarphed, livlig, klar. |
Decanter |
Karaffel. Som Royal Salute og Bells leveres i. |
Diminish |
Forminske. |
Distillation |
Destillation er den proces hvor man trækker alkoholen ud af en flydende substans ved at udsætte det for varme. Da alkohol fordamper hurtigere end vand kan det opsamles ved kondensering. |
Dismalted |
Lukket , nedlagt eller lignende. Benyttes ofte om destillerier som lukkes midlertidigt eller grundet overproduktion. |
Doubler |
Et pot still som benyttes ved anden destillering for at øge alkohol styrken. |
Draff |
Det skotske ord for brugt korn efter at det har fået udtømt alt sukker lige som under en gæringsproces. Benyttes som næringsstof / foder til kreaturer. |
Dram |
Lille glas whisky. |
Dry |
Tør, tørhed, tørre. |
Dryasdust |
Knastør. Tør som støv |
Enzymes |
Enzymer. |
Feints |
Den ubrugte sidste del af en destillation som mest er vand. Også kendt som Tails / Hale. |
Ferment |
Gæring |
Fermentation |
En langsom opløsning/nedbrydning af organisk substans som normalt fremkaldt af enzymer. |
Fermenters |
Beholder/Kar lavet af enten metal eller træ som bruges til af få mæsk til at blive til øl. |
Femail |
Kvinde. Bruges af nogle "dame whisky" |
Fillings |
Tønder med spiritus frisk fra destillations apparatet og det bliver her modnet til whisky. |
Finish |
Eftersmag, Endelse, slutning. |
Flavour |
Aroma, velsmag, smag, smagsstof, duft. |
Foreshots |
Det allerførste som kommer ud af destillations apparatet under den anden destillation. |
Floor Malting |
Normalt en bygning inden i destilleriet hvori det er praksis at maltningen udføres ved håndkraft. Ganske få destillerier har det idag. |
Gauger |
Spiritusskat. Det gamle navn givet til tolderen hvis arbejde var at nedbringe ulovlig destillation og smugling. |
Germinate |
Spire, skyde. |
Gingery |
Ingefær, krydret, rødbrun, sprælsk, hidsig, irritabel. |
Grain |
Korn, frøkorn, kerne. Også omtalt som mask |
Grain Whisky |
Et whisky destilleri som ved en metode fremstiller en høj alkohol styrke fra enten hvede eller majs og brugt til blend sammen med en ublandet whisky. |
Green Malt |
Byg som har påbegyndt spiring men som ikke er blevet tørret med varm luft i en tørreovn eller i en tromle. Green Malt bliver nogle gange benyttet til at lave grain whisky. |
Grist |
Korn som skal males. |
Heads |
Heads er det første som kommer ud af destillationsapparatet og er uønsket destillat som indeholder sammensætninger mere flygtig end alkohol. |
Heart |
Hjerte - Mellem Heads og Tails. Det destilleriet stræber efter og den del af destilleringen som egner sig bedst til whisky. |
Herb |
Plante, urt, kryderurt, lægeplante. |
High Wine |
Alkohol produkt fra den første destillation som er klar til at blive pumpet ind i det andet still til re destillering. |
Highland |
Et område i det nordlige Skotland. |
Hollow |
Hulning, hul, Grube, hule. |
Independent |
Uafhængig. Uafhængig aftapper. |
Infuse |
Hælde, gennemvæde, lave udtræk af. |
Irish Whiskey |
Whisky som oprindeligt kommer fra Irland. Før en Whisky må kalde sig for Irsk Whisky skal den have lageret i Irland i mindst 3 år. |
Jigger |
Navn for et ulovligt . |
Jug |
Kande |
Kieve |
Den Irske udtryk for mash tub men er sjældent hørt. |
Kiln |
Rum til tørring af det maltede Byg. |
Leaching |
Vaskning, fugtning, filtrering, udvaskning eller udludning. En af de mest almindelige udtryk anvendt ved filtrations processen benyttet i Tennessee whisky. |
Liquor |
Spirituøs drik, spiritus, brændevin. |
Lommond Still |
Lommond (Loch Lommond) Lommond still er en type pot still kvardratisk / firkantet i form - designet til at producerer en tungere og mere olieret spiritus. Navngivet efter Lomond Destilleriet som var det første til at benytte denne form. |
Low wines |
Produktet fra den første destillation i wash still. |
Maize |
Majs benyttes ofte i Amerikansk whisky / bourbon. |
Malt |
Byg der er bleven til sukker. |
Malt-house |
Malteri |
Malting |
Maltning, er en proces hvor man malter korn. |
Malster |
Maltgøre. |
Mash |
En sød gul / brun væske som indeholder sukker udtrukket fra de knuste korn som er afkølet før det passerer ind til gæring. |
Mash Tub |
"Mæskeka". Et stor metal kar hvori malet korn (mel) er lagt ned i varmt vand for at opløse alle stive korn dele som forberedelse før gæringen. Mash Tub er på Skotsk også kendt som Mash Tun/ Mæskefad. |
Mash Tun |
Det er en stor rund tank, normalt af træ, kobber, støbejernm eller rustfri stål hvori den knust malt er bliver mast med varmt vand og opløses. |
Mature |
Modne. Whisky lagrer og modner kun i tønderne efter at en whisky er tappet på flasker ophører processen. |
Millinnium |
Årtusinde. |
Mist |
Tåge / Tågedis. |
Moor |
(Lyng)hede, grænseland. |
Nose |
Næse, duft, i whisky termer også en whisky aroma.. |
Noser |
En fra destilleriet som dufter til whiskyen. |
Nosing |
Whisky vurderes ved at dufte til dens aromaer. |
Organic Whisky |
Byg som gror i jord fri for uorganisk gødning. |
Ounce |
18,35 gram |
Pagoda |
Skorsten |
Palate |
Gane, smag. |
Peat |
Tørv. |
Peated Malt |
Malt whisky som viser en stærk røget duft og smag kendetegnes særligt fra spiritus som laves af byg tøret med tørv. |
Peaty |
Tørverig, tørvagtig |
Pot |
Potte, krukke. |
Pot still |
En klassisk stil for dobbelt destilleret malt whisky. Indehold normalt lavet af kobber eller sommetider rustfri stå lavet til formålet at destillerer. |
Pure |
Ren. Pure malt er ren malt.. |
Proof |
Er et mål for hvor meget alkohol, der er i indholdet. Begrebet blev oprindeligt brugt i Det Forenede Kongerige og blev defineret som 7/4 gange alkohol efter volumen (ABV). UK anvender nu ABV standard i stedet for alkohol bevis. I USA er alkoholiske bevis defineret som to gange procentsatsen for ABV. |
Quaich |
Kommer fra det gæliske ord "cuach" en drikke skål/bowle/tarin. Stammer fra det gæliske ord "cuach" en drikke skål. En gammel to-håndteres Celtic drikke fartøj, der nu er synonymt med whisky. |
Rare |
"Lille mængde" Indikering af at det ikke produceres i samme kvantitet eller måske fordi det kommer fra et nedlagt eller lukket destilleri. |
Refill |
Referere normalt til tønder som allerede har været brugt en gang før til whisky og som taget i brug igen. |
Rummager |
Findes kun i kul opvarmede pot stills, en mekanisk enhed bestående af arme i bunden af et still for at undgå fragmenter der brænder fast til bunden og brænd i den direkte varme. |
Run |
Er den farveløse spiritus af varierende styrke og renhed som passerer fra stillet igennem spirit safe via kondensation apparatet. |
Rye |
Rug. (destilleret af rug) |
Saladin Box |
Beholder, hvori byg spirer medens den bliver vendt af mekaniske. |
Silent season |
Årlig sommertid midlertidig periode i destilleriet når produktionen blev suspenderet på grund af mangel på vand. |
Slainte |
Skål på Gælisk / skotsk. I Skotland har de endvidere en retur skål Slainte Mhor (sleinte Vhor) |
Smoked |
Røget. |
Soil |
Jord, jordbund, tilsøle, svine til, snavse til. |
Sooty |
Sodet. |
Sour |
Sur, syrlig. |
Sour Mash |
Process der typisk benyttes ved fremstilling af feks Tennessee whiskey. |
Spice |
Kryderi, smag, anstrøg, krydre. |
Spicy |
Krydret, aromatisk, pikant, vovet. |
Spirit Still |
Et Spirit Still er det andet still eller det tredje - når en whisky bliver triple destilleret. |
Spring |
Kilde Springwater = Kildevand. |
Sprout |
Spire, skud |
Still |
Destillere, destillationsapparat. |
Steep |
Tank hvori byg bliver lagt i blød i koldt vand for at påbegynde spiringsprocessen og derefter maltes. |
Swan neck |
Svanehals. er den øverste del af destillations apparatet hvor kedlens øverste del buer og føres videre ud til afkøling. |
Sweet |
Sød |
Tails |
Hale. Det sidste der kommer ud af et still, svag alkohol styrke. |
Taste |
Smag. |
Thin Stilage |
Den Alkohol frie væske som er tilbage når grums er fjernet fra tønden. |
Thumber |
En type af doubler indeholder vand som fordamper fra beer still passerer igennem og forårsager en støjende effekt. |
Tube |
Rør |
Tun |
Tønde normalt i et størrer format end barrel & cask |
Turret |
Lille tårn. |
UDV |
United Distillers & Vintners |
Uisge beatha Usquebaugh |
Livets vand. |
V.O. (aka Very Old) |
Meget gammel. |
Vat |
Stort kar, bryggekar, beholder. |
Vatting |
Blanding af malt whisky fra et destilleri eller forskellige destillerier. Ligeledes som grain whisky. En puremalt som f.eks. Glenfiddich lægges typisk til vatting. En proces mellem at whiskyen har ligget på tønder og inden den tappes på flasker. |
Vatted malt |
En blanding af malt whisky fra to eller flere destillerier. |
Vassel |
Kar, beholder. |
Vintage |
Årgang |
Warehouse |
Lager hvor whisky én ligger på fade / Tønder (mørkt & fugtigt) |
Wash |
Wort efter det er gæret i washbacken. Normalt en væske som indeholder 7-8% alcohol som bliver sendt til wash still til den første destillering. |
Wash Still |
Gør det samme job som det uafbrudte beer still. Det er det første pot still som bruges i destillations proceduren, producerer high wines som skal re destilleres i sprit stillet. |
Water |
Vand som er en meget vigtig ingrediens i whisky processen. Udtrykket bruges også om det man gør med kornet for at få det til at spire. Kornet lægges i vand nogle timer og bringes til spiring. |
Wheat |
Hvede (Kornart) |
Wort |
Urt, maltafkog også forstået som den væske som bliver trukket ud af mash tun. En væske som indeholder den gæringsdygtig sukker som stammer fra malten i opløsningen. |
X Waters |
Gammelt udtryk for destilleret spiritus i Irland. |
Yeast |
Gær |
Følg os